Piercing sieraden

Nieuwe piercings mogen niet gezet worden met piercingsieraden die nikkel of een verbinding van nikkel bevatten. Daarom worden over het algemeen alle nieuwe piercings met titanium piercingsieraden (of een ander hypoallergeen materiaal) gezet worden. Een piercingshop die voldoet aan het GGD keurmerk zal daarom ook standaard met titanium piercingsieraden piercen. Hierdoor worden mogelijke allergische reacties op nikkel zoveel mogelijk uitgesloten. Nadat je piercings helemaal genezen zijn, kun je kiezen voor piercingsieraden van een ander materiaal of in een andere kleur. Wil je na de genezingstijd toch liever piercingsieraden van titanium blijven dragen? Dat kan natuurlijk. Wanneer je gaat wisselen let dan wel op dat je goedgekeurde sieraden koopt dit om nare ontsteking te voorkomen. Wanneer er in een sieraad teveel nikkel zit heb je kans een allergie op te bouwen, dan behoren veel aantal sieraden en accessoires tot het verleden. Kies daarom voor sieraden van een piercingshop of waar ze gekeurde piercings verkopen. Kijk hierbij uit voor bijouterie winkels en of de goedkopere webwinkels.


Veilig piercen

Piercingstudio’s moeten een vergunning van de Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD) hebben. Deze vergunning wordt alleen verleend als tijdens een inspectie blijkt dat er hygiënisch en veilig wordt gepiercet in de studio. In de hygiënerichtlijn voor piercen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV) staat aan welke hygiëne- en veiligheidseisen piercers moeten voldoen.

Wil je een piercing laten zetten in je oorlel(len), een neusvleugel of het vlakke gedeelte van het kraakbeen van uw oor? Klik dan hier. Voor winkels die alleen in deze lichaamsdelen piercen, zoals veel juwelierszaken of bijouterieën, gelden namelijk andere regels.

Vergunningen zijn drie jaar geldig. Om te controleren of studio’s ook hygiënisch werken in de periode tussen twee GGD-inspecties, voert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) steekproefsgewijs onaangekondigde hygiëne-inspecties uit.

Laat je piercing alleen zetten in een studio met een vergunning. Deze studio’s vind je hier. Een piercer zonder GGD-vergunning werkt illegaal. Bovendien is bij piercers die zonder vergunning werken, vanuit bijvoorbeeld een keuken of zolderkamer, niet gecontroleerd of men veilig en hygiënisch werkt. Hierdoor zijn de gezondheidsrisico’s groot. Zo kun je bijvoorbeeld besmet raken met hepatitis B of C of hiv als naalden of andere materialen niet goed schoon zijn.


Informatie over de risico’s van piercings

Je bent van plan een piercing te laten aanbrengen. De GGD vindt het van belang om je van tevoren te informeren over een aantal mogelijke risico’s. Omdat het bij het aanbrengen van een piercing gaat om een huiddoorborende handeling moet door een juiste werkwijze en een juist gebruik van de apparatuur voorkomen worden dat je besmet wordt met bloed overdraagbare ziekten, zoals Hepatitis B en C. Daarnaast kunnen door slechte verzorging en onhygiënische behandeling (zowel door jezelf als door de piercer) wondinfecties ontstaan die schadelijk zijn en je piercing er niet mooier op maken.

Voordat je een piercing laat aanbrengen word je gevraagd een toestemmingsformulier (een verklaring) in te vullen. In dit toestemmingsformulier staan onder andere een aantal vragen over je gezondheid.

Onder de 16 jaar, en voor genitale piercing tussen de 16 en 18 jaar, is een piercing alleen toegestaan als je wordt begeleid door één van je ouders of je voogd. Zij moeten schriftelijk toestemming geven. Het invullen van het toestemmingsformulier is voor je eigen veiligheid. Het toestemmingsformulier blijft in het bezit van de piercer en wordt vertrouwelijk behandeld.

Onder de 12 jaar kom je alleen in aanmerking voor een piercing in je oorlelletje.

Het aanbrengen van een piercing

Voor het aanbrengen van de piercing wordt de huid schoongemaakt en gedesinfecteerd. Het aanbrengen van een piercing moet steriel gebeuren. Dat wil zeggen; de naald en het sieraad die door je huid gaan, moeten uit een steriele verpakking komen en mogen niet met de blote handen worden aangeraakt. De piercer draagt tijdens het aanbrengen van je piercing handschoenen die vlak voor het aanbrengen van de piercing gedesinfecteerd worden met alcohol 70-80%. Het aanbrengen van een piercing kan heel even pijn doen. Het is de piercer echter verboden om je, zonder toestemming van een arts, te verdoven.

Het verzorgen van de piercing

Een pas aangebrachte piercing is te vergelijken met een diepe wond in je huid. Het is heel belangrijk dat je je piercing goed verzorgt. Je krijgt van de piercer een mondelinge en schriftelijke instructie mee over hoe je dat moet doen. In de instructie moet onder andere staan hoe de piercing verzorgd moet worden en dat je bij klachten (hevige roodheid, zwellen, pussen, wondvocht) contact moet opnemen met je huisarts.

De wond die door het piercen is ontstaan heeft tijd en zorg nodig om te genezen. Het helen van een piercingwond duurt soms lang (van 4 weken tot 9 maanden).

Bij sommige mensen ontstaat als gevolg van het aanbrengen van een piercing littekenweefsel. Bovendien kan het gebeuren dat de piercingwond lelijk geneest als deze ontstoken is geweest. Van sommige piercings is nog niet bekend wat de gevolgen zijn op latere leeftijd.

Je gezondheid

Als je lijdt aan één van de onderstaande gezondheidsklachten raadt de GGD je af om een piercing te laten aanbrengen.

 • Diabetes.
 • Hemofilie.
 • Metaalovergevoeligheid.
 • Immuunstoornis.
 • Hart- en/of vaatafwijkingen.
 • Bij het gebruik van antistollingsmiddelen.
 • Op plaatsen waar je plastische chirurgie of radiotherapie hebt ondergaan.
 • Op plaatsen waar zich bulten, donkere moedervlekken, zwellingen of andere vormen van irritatie op je lichaam voordoen.

Zorg dat je goed uitgerust bent, goed hebt gegeten en breng de piercer op de hoogte van zaken waarvan jij denkt dat ze belangrijk zijn (bijvoorbeeld medicijngebruik, allergieën, overgevoeligheidsreacties, epilepsie en dergelijke). Tijdens het aanbrengen van de piercing mag je niet onder invloed zijn van alcohol of drugs.

Richtlijnen

In Nederland geldt een wet die van toepassing is op het zetten van piercings. Het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid heeft hygiënerichtlijnen opgesteld en de piercers zijn verplicht deze richtlijnen na te leven. De GGD en Keuringsdienst van Waren controleren jaarlijks of de piercingstudio’s zich houden aan de richtlijnen.


Leeftijdsgrenzen

Jongeren vanaf 16 jaar mogen zelf bepalen of ze een piercing nemen. Bij jongere onder de 16 jaar zijn piercings alleen toegestaan onder bepaalde voorwaarden.

Bij jongeren onder de 12 jaar is het niet toegestaan om een piercing te zetten, met uitzondering van een piercing in de oorlel. Bij jongeren tussen de 12 en 16 jaar mag alleen een piercing gezet worden als de wettelijk vertegenwoordiger aanwezig is.

Hierop zijn twee uitzonderingen. Het is bij jongeren tot 16 jaar verboden om:

 • een tepelpiercing aan te brengen
 • een piercing aan de geslachtsdelen aan te brengen

Jongeren van 16 jaar en ouder mogen zelf beslissen over het nemen van een piercing.


Nazorginstructie voor piercings

De genezingstijd van een piercing verschilt per piercing en kan ook per persoon verschillen. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol. Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingstijd van de piercing absoluut noodzakelijk. Direct na het piercen kan de gepiercete plek rood worden en flink opzwellen. Als je een te klein ringetje of een te kort staafje hebt laten zetten is er een grotere kans op infecties en complicaties. Gedurende de genezingstijd moet het ringetje of staafje voortdurend ruimte hebben en niet te strak of te los zitten. De piercing moet worden beschouwd als een wond en ook als zodanig behandeld worden.

Om de genezing zo goed en vlot mogelijk te laten verlopen, moeten de volgende regels in acht worden genomen.

 1. Raak de piercing niet of zo min mogelijk aan met de handen. Moet dit om één of andere reden wel, was dan je handen van te voren. Manipuleer je piercing niet in de wond dus niet bewegen of draaien.
 2. Spoel de omgeving van de wond tijdens je dagelijkse douche goed na met schoon water totdat deze geheel is genezen. Indien gebruik van zeep rondom de piercing nodig is, neem dan bij voorkeur een pH neutrale, hypoallergene, ongeparfumeerde, vloeibare zeep, bijvoorbeeld Seba-Med,Sanex, Sporex, Dove of Sanicura. Geen desinfecterende zeep gebruiken (bijvoorbeeld Unicura). Na de genezing is regelmatige reiniging met water en vloeibare zeep voldoende.
 3. Dep de omgeving van de wond na het wassen met een schone handdoek of een tissue droog.
 4. Houd de piercing na het wassen zoveel mogelijk droog.
 5. Geen zalf, Purol, Vaseline of iets degelijks op de wond smeren.
 6. Geen wonddesinfectiemiddelen zoals Sterilon of Betadine op de wond druppelen.
 7. Geen pleisters of verband over de piercing dragen.8
 8. Draag bij een bodypiercing (bijvoorbeeld tepel of navelpiercing) geen strakke of vuile kleding.
 9. Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater (chloorzwembaden, bubbelbaden en natuurlijk zwemwater). Maak tevens geen gebruik van een sauna of stoombad.

Uitsluitend bij een opkomende irritatie met een ontsteking is Sterilon, Betadine of jodium zinvol. Dit desinfectiemiddel pas aanbrengen nadat je hebt gemerkt dat je eigen lichaam deze irritatie niet zelf weg krijgt. Breng dit dan ‘s ochtends en ‘s avonds nadat je jezelf hebt gereinigd een keer aan. Daarna kan je eigen lichaam deze ontsteking verder opruimen. Als na een dag succes uitblijft de behandeling herhalen.

Bij overgevoeligheid voor jodium geen Betadine oplossing gebruiken maar Sterilon.

Verwijder nooit zelf het sieraad. Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pussen, kleurverandering, uitgroei- en/of afstotingsverschijnselen van de piercing in de wond, of bij pijn altijd contact op met de huisarts. Bij twijfel kun je ook altijd contact opnemen met je piercer.

Specifieke nazorginstructies voor orale piercings

Was als eerste je lichaam en als laatste de omgeving van de wond waar de piercing in zit. Spoel je piercing goed na met veel schoon water om alle zeepresten te verwijderen. Bij irritaties kun je een oplossing gebruiken van één liter water (10 minuten gekookt) met 9 gr. zout (NaCl). Gebruik GEEN alcohol of waterstofperoxide om je piercing te reinigen.
Een tong- of lippiercing (of andere piercing in de mond) verdient extra aandacht na het eten, drinken en roken en na elk ander oraal contact. Geregeld je tanden poetsen (de mond plaquevrij houden met bijvoorbeeld een tandpasta op basis van een zoutoplossing) en spoelen met een mondspoeling op chloorhexidinebasis. Of liever met een zoutoplossing.
Kussen of ander soort oraal contact alsook roken gedurende het genezingsproces vermij­den.

Specifieke nazorginstructies voor genitale piercings

Worden niet door ons geplaatst !!!

Geslachtspiercings rond de urinebuis hebben extra zorg nodig. Zeep in de urinebuis kan een blaasontsteking veroorzaken. Wanneer je circa een uur voor het schoonmaken van de piercing een glas water drinkt, worden zeepresten na het wassen sneller uitgeplast. Beter is het wellicht geen zeep te gebruiken in deze regio.

Piercings in de geslachtsdelen moeten tijdens seksuele gemeenschap beschermd worden met een extra stevig condoom (bijvoorbeeld een condoom voor anale seks) of een beflapje. Bij voorkeur geen seksuele gemeenschap tijdens de genezing van een piercing in de geslachtsdelen.

Druk en wrijving

Een strakke broek of rok en ook sport kunnen bij de genezing van elke piercing een behoorlijke vertraging opleveren, vooral bij een navel- of genitaalpiercing. Ook slapen op je buik is af te raden. Het blijven haken met handdoeken is regelmatig de oorzaak van problemen. Vrijwel alle problemen met een piercing zijn terug te voeren op oorzaken gerelateerd aan druk en wrijving.

Draag in ieder geval altijd schone kleding over de piercing die in je lichaam is gezet. Je piercing is een open wond en een goede verzorging (lees uitkijken) is uitermate belangrijk.


Indicatie van de geneestijden

Piercings plekGeneestijd
Oorlel6-9 weken
Kraalbeen oor3-9 maanden
Neusvleugels en neustussenschot7-9 weken
Lip7-9 weken
Wenkbrauw6-8 weken
Oorlel6-8 weken
Tong4-6 weken
Navel6-9 maanden
Tepel3-9 maanden